Bull vs Bear: Hur hoppar du in på marknaden?

När man investerar, pratar folk ofta om bull och bear. I den här artikeln tittar vi på vad de menar med bullish och bearish aktiemarknader och analyserar hur du hoppar in i bull och bear marknad!

Vad är en bull marknad?

Bull är naturligtvis ett välkänt djur, men förutom ett djur är det också ett välkänt Wall Street-begrepp. Om du besöker Wall Street kan du faktiskt upptäcka en staty från en tjur. När vi pratar om en bullmarknad , vi pratar om en marknad där priserna främst stiger. Så vi talar om ett positivt marknadssentiment där aktiekurserna fortsätter att stiga.

Många förvirrar bullmarknaden och bearmarknaden. Du kan komma ihåg bull marknad genom att komma ihåg att bull är horn pekar uppåt.

bullish marknad

Vad är en bearish marknad?

Bear marknad är motsatsen till bull marknaden och mardrömmen hos många investerare. När det finns en bear marknad finns det en rådande negativ marknadssentiment. Priserna på aktierna sjunker sedan. Du kan komma ihåg bear marknaden genom att komma ihåg att en bear klor pekar nedåt när den attackerar. På Wall Street kan du inte hitta en bear: förmodligen vill investerare inte möta sin rädsla för ofta.

bearish marknad

Hur kan du tjäna pengar på en bullish marknad?

När det finns en bullish marknad, det finns en hög grad av förtroende bland investerare. De som deltar i en sådan marknad kallas också för besättningen. Detta är exakt den mest förnuftiga strategin på en bull marknad: följ med trend . En bull marknad är ett bra tillfälle köpa aktier .

Det är dock viktigt att hålla sig skarp på en bull marknad; efter varje topp finns det en botten. Som vi såg 2008 kan aktierna sjunka kraftigt och den därmed nedåtgående trenden kan vara länge. När aktiepriser börjar falla, kan det vara klokt att sälja dina aktier igen.

Hur tjänar du spekulera på en bearish marknad?

I en bull marknad det finns en period då priserna på aktier faller kraftigt. Investerare är i allmänhet mycket pessimistiska om framtiden. Många investerare tror att en bear marknad orsakar panik; med alla de fallande aktiekurserna finns det inga pengar att tjäna!

Inget kunde vara längre från sanningen; det är möjligt att kort sälja. När priserna faller kraftigt är det klokt att använda detta kraftfulla alternativ. När du öppnar en kort position tjänar du pengar så fort aktiekurserna sjunker. Tack vare detta moderna alternativ som du kan använda hos online-mäklare kan du tjäna pengar på att investera både på en bull marknad och på en bear marknad.

Du kan också använda special derivat för att öppna en position på ett fallande aktiekurs. Välkända derivat som du kan svara på en bearish marknad är:

Hur länge håller en bullish eller bearish marknad?

Detta beror starkt på typen av aktie. Vissa aktier är mindre volatila. Dessa aktier är ofta inte särskilt spännande: de kan ibland fortsätta att stiga i upp till tio eller tjugo år. Avkastningen är inte extrem, men mycket stabil.

På den andra extremen hittar du starkt cykliska bullish och bearish marknader. Dessa bestånd kan visa enorma uppgångar eller nedgångar under några veckor till år. Detta kan också ses på Bitcoin-marknaden där kryptovalutapriset kan stiga eller sjunka med så mycket som tiotals procent.

Mer om bullish marknader

Vill du veta mer om bullish marknader? I det här avsnittet lär du dig allt du behöver veta om bullish marknader!

Vad orsakar en bullish marknad?

Det finns flera faktorer som kan bidra till att skapa en bullish marknad. Du kan ofta känna igen en bullish marknad genom att:

  • En minskning av arbetslösheten
  • Ökad tillgänglig inkomst
  • Högre lönsamhet för företag
  • Ett starkt förtroende för aktiemarknaderna
  • En ökning av börsintroduktioner

Vad är det bästa sättet att investera på en bullish marknad?

Det finns flera sätt att investera i en bullish marknad. Köp och innehav aktier kan vara en bra strategi. Optimismen på marknaden säkerställer att aktiekurserna stiger kraftigt.

En lite mer riskfylld strategi är att köpa ytterligare aktier när priserna fortsätter att stiga. Du bestämmer sedan i förväg hur många extraaktier du köper med varje procentandel av prisstegringar.

Det kan också vara smart att köpa aktier i återdragningar . Även på en bullish marknad kommer priset att sjunka däremellan. Du kan svara på detta genom att göra beställningar i exakt de korta avvisningarna. Medelst teknisk analys du kan bestämma den bästa tiden att köpa.

Du kan också gå för full svinghandel . Detta är ett sätt att handla där du gör order på både stigande och fallande marknader. Detta är den mest riskfyllda strategin, men den där du bäst kan svara på både fallande och stigande trender. Vill du prova detta sätt att investera? Hos online-mäklare kan du prova denna handelsmetod gratis med en demo:

Vad är en välkänd bull marknad?

Ett bra exempel på en nyligen bull marknad är dotcom-situationen år 2000. Priserna på olika tekniska aktier steg enormt under påverkan av goda nyheter och höga förväntningar. Nu vet vi att detta inte slutade bra.

dot com bullish marknad

Mer om bearish marknader

Vill du veta mer om bearish marknader? I det här avsnittet hittar du allt du behöver veta om bearish marknader!

Vad orsakar en bearish marknad?

Orsakerna kan variera, men ofta orsakas en bearish marknad av en ekonomisk avmattning. Du kan känna igen en bearish marknad genom att:

  • En minskning av sysselsättningen
  • En minskning av disponibel inkomst
  • Lägre lönsamhet för företag

Ingripanden från regeringar kan också orsaka en bearish marknad. Regeringen kan höja skatterna på aktier eller företag, vilket sänker företagens lönsamhet.

Vilka faser finns det?

En bearish marknad uppstår ofta inte över en natt. I början finns en fas med högt förtroende och höga aktiekurser.

Då kommer fler och fler negativa nyheter som får aktiekurserna att sjunka kraftigt. Panik slår och investerarnas förtroende sjunker.

När priserna har sjunkit kraftigt finns det investerare som går in igen. De ser aktierna som fina fynd. Priserna kommer fortfarande att sjunka i början, men mindre hårda. Så småningom kommer den bearish marknaden att vända tillbaka till en bullish marknad där priserna kommer att stiga igen.

Är bear marknader trevliga inträdesstunder?

Det knepiga med en bear marknad är att det är mycket svårt att uppskatta när det är bäst att komma in. Det beror på att det är nästan omöjligt att exakt uppskatta botten. En bear marknad tar ofta flera år och priserna på aktier kan lätt sjunka 50-60%.

En tillfällig korrigering är ofta en bättre tid att komma in. Korrigeringar är tillfälliga nedgångar på en stigande marknad.

Du kan svara på en bearish marknad genom att ansöka genomsnitt av kostnad dollar . Med denna strategi köper du aktier regelbundet. Detta hindrar dig från att investera en stor summa vid fel tidpunkt på en gång.

författare

Alex Mostert Avatar
Om oss

När jag var 16 köpte jag min första aktie i hemlighet. Sedan det "stolta ögonblicket" har jag hanterat trading.info i över 10 år. Det är mitt mål att utbilda människor om ekonomisk frihet. Efter mina studier företagsekonomi och psykologi bestämde jag mig för att lägga all min tid på att utveckla denna webbplats. Eftersom jag älskar att resa jobbar jag från hela världen. Klicka här för att läsa mer om trading.info! Tveka inte att lämna en kommentar under den här artikeln.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *