Investera i cykliska aktier

Du kan också uppnå bra resultat med cykliska aktier. Men vad är cykliska bestånd? Och hur kan du investera i cykliska aktier? Du kan läsa allt om det på den här sidan!

Vad är cykliska bestånd?

Cykliska aktier är aktier som rör sig med ekonomin. När det går bra med ekonomin går cykliska aktier ofta upp. När ekonomin försämras faller ofta cykliska aktier. Men vad är det bästa sättet att investera i cykliska aktier?

Var ska man investera i cykliska aktier?

Du kan investera i cykliska aktier med en aktiemäklare. Du kan välja att inkludera cykliska aktier i din portfölj på lång sikt. Det är viktigt att du kan hålla aktierna tillräckligt länge. När marknaden inte fungerar bra minskar aktierna i värde. Med cykliska aktier kan du därför få ett negativt resultat under en lång period.

Du kan också välja att aktivt handla cykliska aktier. På så sätt kan du dra full nytta av prisfluktuationerna för dessa aktier. Det är till och med möjligt att spekulera i prisfall, så att du också kan dra nytta av det när ekonomin inte går bra.

Vill du veta var du kan köpa cykliska aktier? Använd knappen nedan för att omedelbart jämföra de bästa börsmäklarna:

Vilka aktier är cykliska?

Cykliska aktier är bestånd som är starkt beroende av ekonomisk utveckling. En sektor där du hittar många av dessa aktier är resesektorn. Människor åker bara på semester när de har tillräcklig inkomst. När ekonomin presterar bättre ser du att priserna på dessa aktier ofta stiger.

Aktier som hanterar tillfälliga arbetare är också mycket cykliska. När allt kommer omkring tjänar ett företag som Randstad sina pengar från arbetare. Först när ekonomin går bra kommer efterfrågan på arbetskraft att öka.

Möbelaffärer, restauranger och klädbutiker är också ofta cykliska. Undrar du om ett aktier är cykliskt? Tänk på om det främst är en lyxprodukt. Om konsumenterna kan skära ner på produkten eller tjänsten när ekonomin är dålig, är det troligt att verksamheten är cyklisk.

Cyclical share travel

Reseaktier är ofta mycket cykliska

Använda bèta: Cykliskt eller inte?

Bèta används ofta för investeringar. Med Bèta kan du korrekt bestämma hur aktien rör sig med marknaden. Bèta indikerar korrelationen med marknaden. Vi hänvisar också till detta värde som systematisk risk av investeringen.

Till exempel, med en Bèta på 1,2, sjunker aktiekursen 12 procent för varje 10 procent som ekonomin minskar. En Bèta över 1 indikerar att aktien rör sig starkt med marknaden och därför är cyklisk.

Med en Bèta på 0,8 sjunker aktiekursen bara 8 procent för varje 10 procent som ekonomin sjunker. Denna andel är därför inte särskilt cyklisk.Beta och delningar

Höga betaaktier underpresterar under dåliga ekonomiska tider.

Är defensiva bestånd bättre?

Vissa människor väljer att bara investera i defensiva aktier. Defensiva bestånd är inte cykliska. Defensiva bestånd är ofta mer stabila och fungerar relativt bra under en dålig ekonomisk period. Men vilken typ av aktier betraktas som defensiva aktier?

Defensiva aktier är aktier i företag som tillhandahåller tjänster eller produkter som alltid är efterfrågade. Tänk på företag som producerar mat. Företag som producerar stimulanser som alkohol och cigaretter faller ofta också under defensiva aktier.

Gör detta defensiva aktier till ett bättre val än cykliska aktier? Inte per definition! Defensiva aktier ger en mer förutsägbar avkastning. Detta återspeglas bland annat i stabila utdelningar. Ändå fungerar defensiva aktier inte alltid bättre: det beror delvis på att de har konkurrens från obligationer. För många kan det därför vara intressant att investera i en blandning av cykliska och defensiva aktier.

Cykliska eller defensiva investeringar?

Om du vill få bästa resultat, lägg inte för mycket tonvikt på typen av investering. Du kan uppnå bra resultat i både cykliska och defensiva bestånd. Med båda typerna av aktier är det särskilt viktigt att kontrollera om aktierna handlas med rabatt. När allt kommer omkring är det där du i slutändan tjänar spekuleraen!

Vilka fördelar finns det med cykliska aktier?

Cykliska aktier är mycket volatile. Om du lyckas ta tid på inköpsögonblicket kan du uppnå ett bra resultat. Genom att aktivt handla och genom att fortsätta analysera ekonomin kan du uppnå bättre resultat med cykliska aktier.

Vilka är nackdelarna med cykliska bestånd?

Uppenbarligen kommer detta också med en nackdel. Får du inte uppmärksamhet? Då kan du bara se att en stor del av dina tillgångar avdunstar. När en lågkonjunktur startar, har cykliska aktier ofta det sämsta. Det är därför klokt att hålla ett extra öga på de cykliska aktierna i din portfölj.

Känner igen cykliska aktier

Vill du känna igen om ett aktier är cykliskt? Lägg diagrammet för aktien bredvid diagrammet för till exempel NYSE. På detta sätt kan du se i vilken utsträckning aktiekursen rör sig med den genomsnittliga utvecklingen på marknaden. När aktiekursen reagerar starkare på ekonomiskt välstånd och katastrof, har du förmodligen ett cykliskt aktie.

Efterfrågan rör sig i vågor

Ekonomin växer inte i en stark linje: ekonomin kommer i allmänhet att växa gradvis med nödvändiga nedgångar. Under en gynnsam ekonomisk situation är det vanligtvis hög efterfrågan på vissa produkter, detta kallas också boom. När ekonomin försämras något är ekonomin i ett lågkonjunktur.

Cykliska bestånd är bestånd som är nära besläktade med dessa vågor i ekonomin. De är ofta fler känslig till ekonomiska utvecklingen och rör sig i allmänhet starkare upp och ner. Med cykliska aktier kan det vara svårt att upprätthålla en stabil aktieportfölj: genom att använda rätt knep kan du fortfarande dra nytta av dessa starka kursrörelser.

Info: kontracykliska aktier går mot den ekonomiska trenden.

Hur kan jag dra nytta av ett instabilt aktiekurs?

Du kan dra nytta av en instabilt aktier pris av med en online-mäklare. Med en online-mäklare är det möjligt att öppna både long och short positioner. När du öppnar en lång position, drar du nytta av prisökningarna och när du öppnar en kort position du tjänar genom att priset faller.

Eftersom transaktionskostnader med online-mäklare är lägre kan du snabbt öppna och stänga positioner på aktier, så att du kan dra nytta av de starka rörelser som cykliska aktier brukar göra. Det är viktigt att tida dina affärer bra.

Strategi för cykliska aktier

Cykliska aktier rör sig ganska starkt. Ändå är det ofta också möjligt att göra en god förutsägelse av det framtida priset för dessa aktier. På lång sikt kommer en cyklisk andel främst att falla under en ekonomisk nedgång och stiga under en ekonomisk återhämtning.

Kortsiktigt, kan du ofta upptäcka fasta mönster inom dessa rörelser. Till exempel flyttar priset på en aktie mellan vissa värden och hittar alltid motstånd på samma linje. Genom att använda smart order kan du sedan tjäna pengar genom att handla cykliska aktier.

Vill du lära dig hur man bäst kan dra nytta av mönstren för cykliska aktier? I vår teknisk analyskurs kommer du att lära dig hur du bäst investerar tid. Använd knappen nedan för att se den kostnadsfria kurs:

Var kan du bäst investera?

När du ska investera i aktier som rör sig starkt är det klokt att inte göra detta fysiskt. Att ständigt köpa och sälja aktier kan vara dyrt på grund av transaktionsavgifterna. Men genom att handla aktierna via en online-mäklare kan du dra nytta av både uppåtgående och nedåtgående rörelser.

Det är inte så komplicerat att börja handla med CFD-aktier med en online-mäklare. Ofta behöver du bara ange några detaljer och du kan komma igång direkt. Min favoritmäklare att handla med CFD-aktier är fortfarande eToro eftersom du som startare omedelbart får en riskfri demo på $ 40 000: med detta kan du omedelbart testa möjligheterna att CFD-handel med cykliska aktier!

Använd knappen nedan för att skapa ett demo-konto med eToro gratis:

Du kan förlora dina pengar, andra kostnader kan tillkomma, besök: etoro.com/sv/trading/fees/Du kan förlora dina pengar, andra kostnader kan tillkomma, besök: etoro.com/sv/trading/fees/

Tidiga och sena cykliska aktier

Vi kan dela upp cykliska aktier i tidiga och sena cykliska aktier. Cykliska aktier i tidig cykel går direkt med den ekonomiska situationen. När aktiemarknaderna sjunker kommer ett cykliskt aktier i en tidig cykel omedelbart att sjunka i värde. En sen cyklisk andel rör sig inte med ekonomin förrän senare. När ekonomin sjunker tar det en stund innan aktiekursen sjunker.

Genom att analysera om aktier är tidiga eller sena cykliska aktier kan du avgöra när det är smart att köpa eller sälja aktien.

Kan du förutsäga marknadsrörelser?

Cykliska bestånd rör sig med ekonomin. Man skulle därför tro att detta gör det relativt enkelt att förutsäga prisutvecklingen på cykliska aktier. I efterhand verkar detta enkelt: problemet är dock att det är svårt att förutsäga om priset kommer att falla eller stiga ytterligare.

Därför är det smart för de flesta investerare att investera i en indexfond. Med en indexfond kan du regelbundet investera i en korg med aktier. På det sättet behöver du inte förutsäga om ekonomin ligger på botten eller i topp. Vill du lära dig mer om att investera i indexfonder? Se sedan vår artikel om investering i indexfonder:

Typer av cykliska aktier

Du kan dela upp cykliska aktier i tre kategorier: hållbara varor, icke-hållbara varor och tjänster.

Hållbara cykliska företag producera varor med lång livslängd. Ett exempel på detta är en biltillverkare. När människor har mindre pengar att spendera minskar de snabbt den här typen av stora utgifter.

En annan typ av cyklisk andel är företag som säljer inte hållbara gods : tänk på tillverkare av lyxiga sportskor. När människor har mindre pengar att spendera är det mer sannolikt att de väljer billigare alternativ.

Slutligen finns det också tjäna cykliska aktier . Särskilt många företag som är aktiva i underhållningssektorn lider av en dålig ekonomi. Människor har då mindre pengar att spendera på roliga utflykter som ett besök på bio eller en nöjespark.

författare

Alex Mostert Avatar
Om oss

När jag var 16 köpte jag min första aktie i hemlighet. Sedan det "stolta ögonblicket" har jag hanterat trading.info i över 10 år. Det är mitt mål att utbilda människor om ekonomisk frihet. Efter mina studier företagsekonomi och psykologi bestämde jag mig för att lägga all min tid på att utveckla denna webbplats. Eftersom jag älskar att resa jobbar jag från hela världen. Klicka här för att läsa mer om trading.info! Tveka inte att lämna en kommentar under den här artikeln.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *