Vad är riskerna med hävstångsinvesteringar?

Naturligtvis innebär skuldsatt investering mer risk än traditionell investering där du faktiskt köper en aktie. Hävstång gör att du kan göra en stor investering med en relativt liten summa pengar. Konsekvensen av detta är dock att varje prisförändring har en starkare inverkan på balansen. Om du ännu inte vet exakt hur hävstångseffekten fungerar kan du först läsa vår informativa artikel om hävstångseffekt .

Förstå hävstångsrisker

När du investerar med hävstång köper du inte värdepapper, detta gör att du kan förlora hela din position om det tillgängliga kapitalet är otillräckligt. Med en hävstång på 1:20 behöver du bara fem procent av värdet på säkerheten. Detta betyder dock också att en ökning eller minskning av priset på $ 1 multipliceras med tjugo.

Innan du börjar använda hävstång är det viktigt att känna till och förstå riskerna. Hävstång är ett mycket användbart verktyg och när det används på rätt sätt kan det leda till höga spekuleraer. Hävstång har en tvåvägseffekt: det kan hjälpa dig, men det kan också leda dig till avgrunden.

Risk för starka prisrörelser

Hävstångsprodukter kan göra en flyktig investeringsprodukt ännu mer volatil. Volatilitet indikerar en andels rörelse. När en aktie är mycket volatil kan dess pris ibland stiga eller falla med flera procent inom en månad.

Om du själv äger aktier behöver detta inte vara ett problem. Om dina aktier sjunker med 10% kan du hålla fast vid dem länge och ändå tjäna pengar vid ett senare tillfälle.

Men när du handlar med hävstångsprodukter kan en nedgång på 10% slå dig hårt. Om du till exempel investerar med en hävstångseffekt på 1:5 förlorar du omedelbart 50%. Investera därför inte i hävstångsprodukter utan tillräcklig kunskap och fråga dig själv om du är beredd att ta sådana risker.

Stop-loss eller inget stop-loss

På grund av dessa starka möjligheter att förlora pengar använder investerare vanligtvis en stop loss. Med ett stop loss kan du begränsa förlusten på din investeringsposition. Du kommer dock att förlora hela din position och som med en normal aktiehandel kan du inte hålla fast vid din position i hopp om att göra spekulera vid ett senare tillfälle.

När du handlar utan stop loss riskerar du fortfarande att förlora pengarna på ditt konto. Detta beror på att när saldot på ditt investeringskonto inte längre är tillräckligt stängs din position automatiskt.

Risk för höga kostnader

Undersök noga vilka kostnader du betalar som en derivat investerare. När du använder hävstång betalar du också fördelningen över det större beloppet. Till exempel, om dina transaktionskostnader är 0,2%, med en hävstång på 1: 5, kan de stiga till 1%.

På CFD: er betalar du också en finansieringsavgift, eftersom mäklaren lånar dig pengarna för investeringen. Detta innebär att hävstångsprodukter egentligen bara är lämpliga för kortvariga spekulationer.

Skyldighetsrisk

Kontrollera också noggrant vilken part som utfärdar den levererade produkten. När allt kommer omkring är du inte ägare till en aktie. Om den underliggande parten skulle kollapsa kan du förlora en betydande summa pengar. Undersök därför alltid om den mäklare som du handlar med levererade produkter är tillförlitlig.

Undvika hävstångsprodukter?

Så som investerare, bör du då helt undvika levererade produkter? Det beror på din inställning. Om du vill spekulera på aktiemarknaden kan du använda hävstång i liten skala. Det är dock lämpligt att kombinera detta med andra investeringsprodukter, och du bör aldrig spekulera med pengar du inte har råd att förlora.

En annan syn på hävstångsrisk

Du kan också titta på risken för hävstång på ett annat sätt. Till exempel, om du redan planerade att spekulera i en aktie med $ 5000 och att stänga positionen med en förlust på $ 1000, skulle du kunna uppnå samma effekt med en investering på $ 1000 och en hävstång på 1: 5.

Att tillämpa hävstång på dina investeringar är därför inte nödvändigtvis en dålig sak, så länge du tänker noga på det. Genom att använda den på rätt sätt kan du effektivisera din investeringsstrategi.

Upprätthålla marginal

Hos vissa mäklare är det möjligt att använda löjligt höga spakar på upp till 400: 1. Detta är dock löjligt och din position kommer att stängas snabbt på grund av margin call . Därför bör du alltid ha en viss marginal så att positionen kan röra sig. När marginalen som behövs är till exempel $ 800 betyder det att positionen automatiskt stängs på grund av ett margin call när det tillgängliga kapitalet på ditt handelskonto sjunker under $ 800.

Om du vill investera ansvarsfullt i CFD: er rekommenderas starkt att du har minst 2,5 gånger den margin krav tillgängligt på kontot. På så sätt undviker du ett margin call och positionen kan förbli öppen enligt din strategi. Om du vill handla helt säkert är det klokt att öka detta förhållande ännu mer. På detta sätt hanterar du risken för hävstång.

Slutligen är det viktigt att ta hänsyn till finansieringskostnaderna. När du investerar med en hävstång lånar du pengar från mäklaren. Du kan läsa mer om detta i artikeln om kostnader för investering i CFD

författare

Alex Mostert Avatar
Om oss

När jag var 16 köpte jag min första aktie i hemlighet. Sedan det "stolta ögonblicket" har jag hanterat trading.info i över 10 år. Det är mitt mål att utbilda människor om ekonomisk frihet. Efter mina studier företagsekonomi och psykologi bestämde jag mig för att lägga all min tid på att utveckla denna webbplats. Eftersom jag älskar att resa jobbar jag från hela världen. Klicka här för att läsa mer om trading.info! Tveka inte att lämna en kommentar under den här artikeln.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *