Investerar för dummies

Många kommer att känna till boken investera för dummies; du kan se den här artikeln som den ultimata kortguiden för dummies. Vi försöker lära dig med så få ord som möjligt om intressanta investeringsmöjligheter för nybörjare.

Investera för dummies: vad är att investera?

Fler och fler upptäcker att investeringar kan vara mycket intressanta. Investering är att köpa och sälja värdepapper i syfte att göra spekulera. Många investerare börjar handla aktier. Det finns dock många andra investeringsprodukter som du kan uppnå god avkastning med.

Hur kan du investera som en dummy?

Dummies vet ofta inte omedelbart var de ska börja investera. För att hjälpa dig på väg har vi listat de bästa alternativen för dig.

Aktiv CFD -handel

Om du gillar att vara aktiv i att investera kan du välja att handla aktivt med CFD. Du kan sedan svara direkt på kursstegringar och fall av till exempel en aktie. Detta kortsiktiga sätt att spekulera är särskilt lämpligt för den aktiva handlaren som gillar att vara aktiv på börsen.

Du kan prova aktiv handel gratis med en demo. Detta rekommenderas eftersom aktiv CFD -handel kan vara komplicerad. Vill du öppna en demo direkt för att träna investera? Tryck på knappen nedan för att jämföra olika demokonton:

Att köpa aktier på lång sikt

Många väljer någon gång att investera i aktier på lång sikt. Detta kan fungera bra: den genomsnittliga avkastningen på aktier är mellan 6 och 8%, vilket är mycket högre än den nuvarande besparingsgraden. Du kan redan investera i aktier med bara några hundra pund. Men med ett mindre belopp är det svårare att sprida dina risker.

eToro är en bra aktiemäklare för att köpa och sälja aktier. På eToro kan du handla aktier helt utan courtage. Använd knappen nedan för att öppna ett konto med eToro direkt:

Du kan förlora dina pengar, andra kostnader kan tillkomma, besök: etoro.com/sv/trading/fees/Du kan förlora dina pengar, andra kostnader kan tillkomma, besök: etoro.com/sv/trading/fees/

Investerar i en indexfond

För många dummies kan det vara klokt att lägga sina pengar i en indexfond eller ETF. En indexfond följer ett index passivt: du investerar sedan till exempel i en korg med aktier noterade på FTSE. Detta är ett passivt sätt att investera som kräver liten eller ingen kunskap. Dessutom är förvaltningskostnaderna för en jämförbar fond låga, så att du kan uppnå en högre avkastning på lång sikt.

En bra part där du kan köpa pengar utan transaktionsavgifter är DEGIRO. Detta gäller förresten bara för de medel som ingår i kärnurvalet: så ta en titt på detta innan du sätter igång. Använd knappen för att direkt öppna ett konto med DEGIRO;

Vad är syftet med att investera?

Vissa dummies kan undra vad det ultimata syftet med att investera är. Kort sagt, målet är enkelt: att göra spekulera! Tolkningen av detta är dock mycket olika från investerare till investerare. När du är ung till exempel kan du ta några fler risker. Du har då en lång investeringshorisont som ger dig tillräckligt med tid för framtida återhämtning. Andra investerare vill löpa en så låg risk som möjligt: om detta är fallet är det bättre att investera i mindre riskfyllda investeringsprodukter.

Vad är en börs?

Investeringar görs vanligtvis på börsen: aktiekurserna registreras på börsen. Under handelstid kan investerare sedan köpa och sälja aktier på börsen. När efterfrågan på en aktie stiger kan aktiekursen stiga. Du handlar inte längre fysiskt på börsen: alla investeringar skickas nu digitalt till börsen via en nätmäklare.

investera för dummies

Investera för dummies & riskdiversifiering

Många dummies glömmer vikten av riskspridning när de börjar investera. Istället för att verkligen investera är de främst spelande. Detta är naturligtvis oklokt: som spelare är det bättre att besöka kasinot.

Genom att säkerställa tillräcklig diversifiering minskar du chansen att din investeringsportfölj plötsligt kommer att sjunka kraftigt i värde. Men hur kan du, som en dummy, tillämpa mer riskdiversifiering? Detta kan göras på olika sätt:

 • Investerings produkt: du kan sprida dina investeringar över olika investeringsprodukter. Till exempel, investera en del i aktier och en del i obligationer.
 • Sektor: du kan sprida dina investeringar över olika sektorer: du kan köpa aktier i byggföretag och detaljhandelsföretag.
 • Region: det är också klokt att sprida dina investeringar över olika regioner. På så sätt minskar du effekterna av regionala, socioekonomiska problem.
 • Tid: du kan också sprida dina risker över tiden: kliv i förskjutna fall! Genom att komma in på marknaden vid flera ögonblick undviker du att investera en stor del av dina tillgångar på marknadens topp.

Dummies glömmer ofta kostnaderna

Många dummies börjar genast investera entusiastiskt, men glömmer sedan att hålla ett öga på kostnaderna. Kostnaderna är emellertid kritiska: om du investerar till en för hög kostnad kan detta avsevärt begränsa din avkastning på lång sikt. Detta kan snabbt kosta dig tusentals när du har investerat en betydande mängd kapital.

De investeringskostnader du betalar skiljer sig mycket åt per investerings produkt. I vilket fall som helst måste du regelbundet hantera dessa kostnader:

 • Inköpskostnader: aktiemäklaren tar ut kostnader när du köper en investeringsprodukt. I vissa fall betalar du en fast provision.
 • Pågående kostnader: på vissa investeringsprodukter betalar du förvaltningskostnader. Detta är till exempel fallet med en investeringsfond.
 • Servic kostnader: hos några gammaldags mäklare betalar du servicekostnader för att använda kontot. Lyckligtvis kan du undvika dessa kostnader.
 • Valutakostnader: när du investerar utomlands måste du också betala kostnader för valutaväxling.

Investering färdplan för dummies

Du vet nu bättre vad investering innebär och vad du behöver vara uppmärksam på. Under tiden är du förmodligen ivrig att börja investera. Innan du verkligen kan komma igång är det viktigt att gå igenom denna steg-för-steg-plan. På så sätt kan du avgöra om du verkligen är redo för det.

Steg 1: Är du redo?

Att investera är inte alltid lämpligt för alla. Det är viktigt att ställa dig några frågor först:

 • Har du en summa pengar på ditt konto som du kan spara inom en snar framtid?
 • Är du beredd att ta risker för att uppnå högre avkastning?
 • Förstår du vad investering innebär?

Först när du kan svara JA på dessa frågor är du redo att börja investera. Om så inte är fallet är det bättre att lämna pengarna på ett sparkonto för tillfället.

Steg 2: Bestäm din riskprofil

Ett bra nästa steg är att bestämma din riskprofil. Inte alla investerare känner sig lika bekväma att ta stora risker. Ställ dig därför följande frågor:

 • Har du något emot stora fluktuationer i dina investeringsresultat?
 • Behöver du pengarna tillbaka snart?
 • Tycker du att ett stabilt resultat är viktigare än en hög spekulera?

När du svarar JA på dessa frågor är det bättre att använda en defensiv strategi. Du investerar sedan i mindre riskfyllda obligationer och aktier. Om du svarar NEJ på dessa frågor kan du ta fler risker. Med en offensiv investeringsprofil uppnår du ofta en högre avkastning på lång sikt. Men med en liknande profil är dina risker också mycket högre.

Steg 3: Bestäm hur du ska investera

Många dummies glömmer att göra en tydlig plan. Att investera pengar godtyckligt utan en plan är dock inte en bra idé. Tänk därför först på hur mycket pengar du vill investera och bestäm hur mycket tid du har att investera. Baserat på denna information kan du bestämma vilken typ av investeringsprodukter som passar dig bäst. En indexfond kräver lite tid och en liten mängd kapital, medan aktiva investeringar i sig ofta kräver mer tid och en större mängd kapital. Genom att göra en tydlig plan kan du bestämma vilken investeringsmetod som passar dig bäst.

Steg 4: Bestäm var du ska investera

Jag är ett stort fan av cykling, men som tur är behöver du inte cykla till börsen för att köpa aktier. Idag sker köp och försäljning av investeringsprodukter som aktier helt och hållet via internet. När du väljer en bra leverantör är det lämpligt att uppmärksamma följande aspekter:

 • Är aktiemäklaren en pålitlig part?
 • Är mäklarens programvara användarvänlig?
 • Kan du investera till låga transaktionskostnader?
 • Kan du testa möjligheterna med en demo?
 • Vad är minsta insättning för att investera?

På grundval av svaren på dessa frågor kan du avgöra om en mäklare passar dig. Vill du veta vilken aktiemäklare du bäst kan investera hos? Ta en titt på vår jämförelse av bästa mäklare och testa de olika alternativen:

Steg 5: Håll dig skarp

Det är då viktigt att hålla fokus: utarbeta en strategi och följa den senaste marknadsutvecklingen. Försök att fatta dina beslut så mycket som möjligt utifrån rationella argument. Många dummies gör misstaget att låta sina känslor styra dem för mycket. Detta är synd: i praktiken är girighet och rädsla dåliga rådgivare.

15 viktiga investeringsregler för dummies

Regel 1: Spara är ett krav för varje investerare. Investera aldrig med pengar som du inte har råd att förlora: på så sätt undviker du problem eftersom din bil behöver repareras.

Regel 2: Antag en realistisk avkastning som inte överstiger 8-10 % på årsbasis. Endast med mycket hårt arbete kan du uppnå en högre avkastning.

Regel 3: fokusera på lång sikt: även om du investerar på kort sikt är det viktigt att ha en långsiktig plan.

Regel 4: Riskspridning är en viktig del av alla investeringsstrategier. Genom att sprida dina risker säkerställer du en mer stabil och förutsägbar avkastning.

Regel 5: Titta på den övergripande bilden av din ekonomiska situation och bestäm på grundval av hur din investeringsstrategi ska se ut.

Regel 6: kom ihåg att utbud och efterfrågan avgör priserna på börsen. En plötslig uppgång eller nedgång betyder inte nödvändigtvis att ett företag har tappat sitt egenvärde.

Regel 7: Ta hänsyn till din investeringshorisont: när du är ung kan du ta större risker när du har mer tid.

Regel 8: undersök noga: du jobbar hårt för dina pengar och att köpa och sälja dåliga aktier kostar dig pengar.

investera för dummies

Regel 9: Skatter: du betalar ofta också skatt på dina investeringar.

Regel 10: Begränsa kostnaderna för dina investeringar så mycket som möjligt. Alla kostnader du sparar ger dig mer utrymme för att uppnå en bra avkastning.

Regel 11: Kom ihåg att det är mycket svårt att slå marknaden: även professionella investerare lyckas sällan. Fundera därför över om det är realistiskt att du kommer att göra det.

Regel 12: Kom inte ut i dåliga tider: det är då du kan tjäna mycket pengar på börsen!

Regel 13: Akta dig för att anlita investeringsrådgivare. Genom att lära dig grunderna kommer du att spara mycket pengar.

Regel 14: Acceptera att det är nästan omöjligt att förutsäga framtiden. Rätt hantering av dina pengar och risker är därför avgörande.

Regel 15: I slutändan är din personliga hälsa viktigast: se därför till att du kan sova gott trots dina investeringar.

Lära sig att investera är viktigt

Om du fortfarande är en dummy när det gäller investeringar är det viktigt att först lära sig hur investeringar fungerar. För detta ändamål är det klokt att först öva med gratis investeringsprogram. Glöm inte att investeringar i slutändan är ett seriöst företag; ett felaktigt beslut kan få allvarliga konsekvenser. Du kan börja direkt:

Många människor tvivlar på demo konton; detta är dock inte nödvändigt. Trots allt är övningskontot helt realistiskt och kan också användas för att handla med riktiga pengar. Hur demo -kontot fungerar är därför helt i linje med hur det är att investera med riktiga pengar.

Investera med riktiga pengar

När du har lärt dig tillräckligt kan du enkelt växla till riktiga pengar -läge i programvaran. I riktiga pengar -läge kan du själv sätta in pengar med vilka det är möjligt att handla aktier och råvaror CFD. Detta gör att du kan dra fördel av de minsta pris svängningarna genom att använda hävstång.

Plus500 dummies

Användbar information för dummies

Dummies vet ofta ännu inte hur de ska investera. Det är därför klokt att lära sig mycket handla om investerar först. Detta kan naturligtvis göras genom att läsa en bok som “investera för dummies”. Den här boken är dock ganska föråldrad och innehåller lite information om de nya möjligheter som onlineinvesteringar kan erbjuda dig.

Det kan därför vara klokare att först ta en kurs på att investera. På aktiertips.com har vi flera användbara resurser som du kan konsultera som en dummy; på det sättet kan du komma igång med en gedigen mängd kunskap!

Den största rekommendationen när du vill komma igång snabbt är vår Plus500 -handledning. Använd knappen nedan för att följa handledningen direkt och lära dig grunderna:

Vad kan dummies investera i?

Som ny investerare har du många investeringsalternativ. I denna del av artikeln kommer vi att diskutera vad du kan investera i som en dummy.

Aktier

Som en dummy är det fullt möjligt att köpa aktier. Vissa dummies kanske inte vet vad aktier är; aktier ger dig faktiskt delägandet i ett företag. Aktier kan förändras i värde, så att du kan göra en prisökning. Du kan också få en utdelning på din andel; det här är ett slags spekulerautdelning.

Vill du veta det bästa sättet att köpa aktier? I vår special om köp och försäljning av aktier lär du dig allt du behöver veta:

Obligationer

Om du föredrar att det ska vara lugnare, är du som en dummy borde du välja obligationer. Obligationer är lån som utfärdas av ett företag eller staten. Obligationer har en begränsad risk, eftersom du får tillbaka din insättning i slutet av löptiden. Under obligationens löptid kan priset på obligationen variera. Vill du veta mer om att investera i optioner? Läs även vår artikel om ämnet:

Derivat

Derivat är kontrakt på till exempel aktier eller obligationer. Detta sätt att investera är särskilt attraktivt när du ska investera med en liten summa pengar. Ett exempel på ett derivat är CFD eller contract for difference; Du kan handla dessa derivat med en onlinemäklare.

Vill du veta mer om handel med derivat? I vår derivatspecial kommer du att lära dig allt du behöver veta om att investera i derivat:

Forex

Forex är ett annat intressant investeringsalternativ för dummies. Forex är handel med valutapar. Priset på valutor går ofta upp och ner mindre snabbt eftersom det är den största marknaden i världen. Växelkurser är också ofta lätta att förstå och du behöver bara titta på globala trender. Detta gör valutakurser mer förutsägbara än till exempel aktiekurser.

Vill du veta hur investeringar i Forex fungerar? Läs sedan vår special om att investera i Forex direkt:

Råvaror

Råvaror är också populära som investeringsalternativ. Numera handlar de flesta med råvaror via derivat; men det är också möjligt att göra fysiska investeringar i guld och silver. Men i praktiken är det inte möjligt att fysiskt köpa varor som socker och kaffe, som vanligtvis handlas i stora mängder.

Vill du veta hur investeringar i råvaror fungerar? Läs sedan vår special om investeringar i råvaror:

Optioner

Slutligen finns det optioner, men optioner är mycket komplexa för de flesta dummies. Bland annat kan du använda alternativ för säkring där du kan säkra riskerna med en placeringsposition när du förväntar dig en plötslig kraftig nedgång eller uppgång. Vill du veta hur optionshandel fungerar? Läs vår omfattande manual:

Några sista anmärkningar för dummies

 • Börja smått : investera inte stora summor pengar!
 • Fortsätt lära : försök att upptäcka nya tekniker hela tiden.
 • Begränsa din förlust: använd en stop loss för att begränsa din förlust.

Följ inte dummies: följ inte andra dummies, gå din väg.

författare

Felli Avatar
Om oss

När jag var 16 köpte jag min första aktie i hemlighet. Sedan det "stolta ögonblicket" har jag hanterat trading.info i över 10 år. Det är mitt mål att utbilda människor om ekonomisk frihet. Efter mina studier företagsekonomi och psykologi bestämde jag mig för att lägga all min tid på att utveckla denna webbplats. Eftersom jag älskar att resa jobbar jag från hela världen. Klicka här för att läsa mer om trading.info! Tveka inte att lämna en kommentar under den här artikeln.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *