Hur kan du köpa Unilever-aktier?
Unilever är ett multinationellt företag för livsmedel, personlig vård och rengöringsprodukter. Chanserna att någonsin komma i kontakt med en av Unilevers produkter är höga: exempel är Ax eller Heinz. Funderar du på att köpa Unilevers aktier? På den här sidan diskuterar vi de bästa metoderna för att köpa Unilever-aktier. Du kan också hitta det senaste Unilever-aktiekursen här.
Var kan du köpa Unilever-aktier?
Letar du efter ett defensivt aktie för din portfölj? I så fall kan det vara intressant att köpa Unilever-aktier. Det är alltid viktigt att hålla koll på dina kostnader. Om du betalar för hög transaktionsavgift kommer din avkastning på din investering i Unilever att minska kraftigt. Vill du köpa Unilever-aktier? Du kan direkt köpa Unilever-aktier? med en av dessa trovärdiga börsmäklare:
Börsmäklare | Kostnad | Registrera |
---|---|---|
€0 av kostnad per aktie. Minsta insättning mindre än 100 USD/EURO. * Ditt kapital är i fara. | ||
Handla ”Unilever-aktier” aktivt till låg kostnad med en gratis demo! |
Vad är aktiekursen på Unilever?
Är du nyfiken på aktiekursen på Unilever? I grafen nedan kan du se hur Unilever-aktien har presterat den senaste perioden. Du kan använda knapparna för att öppna en handelsposition på företaget.
Nedan hittar du de viktigaste företagsuppgifterna för Unilever.
Aktiekurser för de senaste 5 dagarna
I tabellen nedan kan du se aktiekurserna för Unilever för de senaste 5 dagarna:
Vad gör Unilever?
Unilever är ett multinationellt företag för livsmedel, personlig vård och rengöring. Fram till 2020 hade Unilever en dubbel affärsstruktur med två huvudkontor på två platser. Det första huvudkontoret var i Rotterdam: Unilever NV. Det andra huvudkontoret ligger i London: Unilever PLC. Denna dubbla affärsstruktur är jämförbar med den för till exempel Reed-Elsevier och tidigare med Royal Dutch Shell Group. Numera har Unilever bara ett huvudkontor i London.
Mer än en tredjedel av Unilevers omsättning genereras i Europa, en tredjedel i Nordamerika och Latinamerika och drygt en fjärdedel i resten av världen. Denna regionala spridning gör Unilever till en något mindre riskfylld investering. När det inte går bra i en region kan de positiva resultaten från en annan region absorbera de dåliga resultaten.
Unilevers konkurrenter
Ett av de starkaste hoten mot Unilevers andel är dess konkurrenter. Unilever konkurrerar ständigt med andra företag. De vill få så stora marknadsandelar som möjligt. Men vad är Unilevers största konkurrenter?
- Nestlé, med huvudkontor i Schweiz, har den största omsättningen.
- Pepsico är också en stor aktör på den globala marknaden.
- Kraft Food är ett annat stort livsmedelsföretag.
- Coca-Cola har också en stor marknadsandel.
Innan du investerar är det klokt att titta på dessa företag också. På så sätt kan du kontrollera om Unilever fortfarande kan konkurrera med dessa parter.
Unilevers kraft
En stor fördel med Unilever-aktien är de många märken som omfattas av detta varumärke. Många av dessa varumärken är välkända, vilket gör det enkelt att få en stor marknadsandel.
Unilever lyckas regelbundet utöka sin räckvidd genom strategiska förvärv och fusioner runt om i världen. Eftersom Unilever producerar så många produkter kan det dra nytta av stordriftsfördelar. Eftersom företaget har många internationella intressen kan det snabbt rulla ut en produkt över hela världen.
Vilka är riskerna med att investera i Unilever?
Det säger sig självt att varje aktie har sina nackdelar. De produkter som Unilever marknadsför är sällan unika. Ketchup är till exempel lätt att reproducera och kan släppas under ett annat varumärke. För att vara framgångsrikt måste företaget därför ständigt marknadsföra starka namn och varumärken måste fortsätta att resonera med kunderna.
Det faktum att Unilevers fokus helt och hållet är på konsumtionsvaror är också en risk. Intäkterna kommer alltså bara från ett segment. Diversifiering minskar alltid risken.
Unilever är också mycket beroende av det externa distributionsnätet för att distribuera produkterna. Brist på kontroll över vissa faser i en produktionslinje är alltid en risk. När allt kommer omkring kan Unilever inte påverka detta.
Innan du köper Unilever-aktier är det klokt att ta hänsyn till dessa styrkor och svagheter. Detta gör att du kan göra ett välgrundat val.
Vilken typ av investering är Unilever?
Unilever kan ses som en ganska defensiv investering. Unilever betalar regelbundet en fast utdelning och denna utdelning växer från år till år. Konsumentvaror är också mindre beroende av det ekonomiska klimatet. När allt kommer omkring, även i dåliga ekonomiska tider, äter vi fortfarande mat. Om du letar efter en defensiv aktie kan du överväga att investera i Unilever.
Historia
Unilever grundades 1930 av Anton Jurgens, Samuel van den Bergh och William Hulme Lever. De första 2 var holländska konkurrerande margarinproducenter, båda med ett företag i Oss. 1908 slöt de ett poolavtal och 1927 beslutade de att gå samman i Margarine Unie. Senare. Margarine Unie döptes om till Van den Bergh och Jurgens.
William Hesketh Lever var livsmedelsgrossist och förde Sunlight-tvål till marknaden efter ett förvärv av en tvålfabrik. 1885 grundade han Lever Brothers och fick tvålfabriker över hela världen. Sedan 1917 började han också producera livsmedelsprodukter, för vilka han köpte upp fiskglass och konservfabriker. Efter hans död 1925 efterträdde hans son William Hulme Lever honom.
Unilevers födelse
År 1929 beslutade det holländska margarinföretaget Margarine Unie och den brittiska tvåltillverkaren Lever Brothers att gå samman och Unilever föddes. Denna sammanslagning var perfekt meningsfull eftersom det gynnade båda företagen. De tävlade med varandra om samma råvaror. De annonserade också samma typ av produkter och använde liknande distributionskanaler. Fusionen gjorde det möjligt för dem att dra nytta av stordriftsfördelar, vilket ökade beståndets lönsamhet.
Fram till 2008 hade Unilever fler fabriker i Nederländerna. Sedan 2008 finns det bara 4: Unox i Oss, Ben och Jerrys i Hellendoorn, Blue Band och Calvé i Rotterdam och Prodent och Zendium i Amersfoort. Calvé-filialen i Delft och Knorr- och Conimex-filialerna i Loosdrecht och tvättmedelsfilialen i Vlaardingen stängdes 2008.
författare
Om oss
När jag var 16 köpte jag min första aktie i hemlighet. Sedan det "stolta ögonblicket" har jag hanterat trading.info i över 10 år. Det är mitt mål att utbilda människor om ekonomisk frihet. Efter mina studier företagsekonomi och psykologi bestämde jag mig för att lägga all min tid på att utveckla denna webbplats. Eftersom jag älskar att resa jobbar jag från hela världen. Klicka här för att läsa mer om trading.info! Tveka inte att lämna en kommentar under den här artikeln.